Wielkanocne przygotowania

Wielkanoc to, czas rodzinny przepełniony miłością. Spędzany jest on przy świątecznym stole, pełnym kolorystyki płynącej z różnych dekoracji i serwowanych potraw.

Przede wszystkim jaja

Najważniejsze w tym czasie są jajka. Od lat ludzie starali się, zakupić je o jak najwyższej jakości. Na stół wielkanocny muszą być one podane po ugotowaniu na twardo. Nimi to właśnie dzielimy się, życząc sobie aby jak najlepiej nam się działo. Inna porcja jajek na twardo, może być podana do stołu z posypką szczypiorkową, lub polana majonezem. Służą one jako danie przekąskowe.

Chleb

Drugą istotną potrawą, która jest podawana na wielkanocny stół to, oczywiście chleb. W dawnych czasach musiał być on serwowany koniecznie z białej mąki. W dzisiejszej dobie niekoniecznie, ale co niektórzy akurat do święconego koszyczka, musowo wkładają białe pieczywo. Wiele poetyckich wspomnień dotyczących Wielkanocy, nawiązuje do zapachu białego chleba, który potrafił wycisnąć łzy.

Trzeba wcześniej zakupić mięso

Zakupione na wielkanocny stół mięso, musiało być jak najlepszej jakości. Musiało być ono odpowiednio przyrządzone z dużą ilością pieprzu oraz rozmarynu, który rzekomo przynosił szczęście.

Żur

Jak głoszą pradawne legendy ta prosta w przygotowaniu zupa, ma w sobie zaklętą moc. Podobno gdy zwaśnione osoby w rodzinie zjedzą razem tę potrawę, w ponad naturalny sposób nawiążą się znów między nimi relacje. Zawarta w żurze mąka żytnia, ma w sobie cechy oczyszczające. Zatem trzeba najpierw częstować nim osoby chore i niedomagające.

Ciasta

Nikt sobie nie umie wyobrazić świąt wielkanocnych bez mazurków, chałki, babki, ciast piaskowych, a także makowców. Doskonałym zwieńczeniem wielkanocnej uczty, zawsze będzie kawałek pysznego ciasta podany z gorącą herbatą lub kawą. W dawnych czasach obowiązywał młodych członków rodziny zwyczaj obdarowywania ukochanej osoby babką wielkanocną z rodzynkami, w której zapieczona była kartka z miłosnym wyznaniem. Gdy panna była rada takiemu zalotnikowi, nawiązała ona z nim rozmowę. Gdy zaś znalazła ona kartkę ale chłopak jej się nie podobał, częstowała go ona koniecznie makowcem z ogromną ilością maku, który symbolizował odrzucenie.

Ewa MICHAŁOWSKA-WALKIEWICZ

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2022


Redakcja strony: dr hab Sergiusz Leończyk, dr Artiom Czernyszew

"Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów".
Skontaktuj się z nami
Kliknij aby przeładować
Wymagane jest wypełnienie wszystkich pól oznaczonych gwiazdką *.

Organizacje