Tłusty czwartek: wielkie obżarstwo przed postem

Tłusty czwartek, to ostatni dzień w tygodniu poprzedzającym środę popielcową, rozpoczynającą okres Wielkiego Postu. Inaczej na ten dzień mówi się „dzień rozpustny”, ponieważ nie obowiązują w tym czasie żadne kanony ludzkiej moralności.

Objadanie się pączkami

Tradycyjnie w naszym kraju oraz w niektórych państwach Europy, w tym dniu dozwolone jest objadanie się wszelkimi słodkimi smakołykami. Najpopularniejsze potrawy to oczywiście kaloryczne pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem. Jak nakazuje nam tradycja, w tym dniu możemy też do woli delektować się alkoholem, a przede wszystkim powinniśmy w ten wyjątkowy czas, wziąć udział w jakiejś większej imprezie. Następny czwartek tygodnia, jest dniem Wielkiego Postu i należy on do okresu, w którym wszelkie słodkie i tłuste dania, powinny ustąpić miejsca kwaśnemu żurowi i danim z niekraszonej kapusty. Mówi się też, że w tym okresie obowiązuje wszelka wstrzemięźliwość od hucznych zabaw.

Kolejny zakaz

Z dniem tłustego czwartku związana jest jeszcze tak zwana pomyjka, dobrze znany zwyczaj w regionie wielkopolskim. Wierzono bowiem, że gdy ktoś tego dnia ustrzeże się od mycia naczyń i gotowania gorących potraw, nie będzie on mógł w pełni delektować się dobrym zdrowiem przez cały rok. Dlatego też, w tłusty czwartek wszyscy garnęli się do usługiwania przy stole, aby zasłużyć sobie na to szczególne błogosławieństwo.

Ewa MICHAŁOWSKA-WALKIEWICZ

Organizacje